News

Kolej i-Systems Miri Menawarkan TVET Diploma Teknologi Elektrik

July 2018

Miri:- Setiap kali kita memasang lampu, kita menggunakan tenaga elektrik – itu tidak mengejutkan. Tetapi adakah anda pernah memikirkan bagaimana elektrik digunakan dalam pemasangan komersial atau perindustrian? Juruteknik elektrik merancang, memasang, menguji dan mengubah suai litar, peralatan, jentera dan sistem elektrik. Mereka bekerja dalam teknologi elektrik, reka bentuk jentera elektrik, kawalan elektrik perindustrian dan penjanaan kuasa. Mereka bekerja dengan peralatan elektrik untuk penjanaan kuasa dan penghantaran yang digunakan oleh utiliti elektrik, dengan motor elektrik, kawalan jentera, lampu dan pendawaian di bangunan, kereta dan pesawat.

Beberapa aktiviti yang mungkin anda lakukan sebagai juruteknik elektrik adalah:

  1. Merekabentuk, memasang, menguji dan mengubah litar, peranti, peralatan, jentera, dan sistem elektrik untuk pemasangan kediaman, komersil, institusi dan perindustrian
  2. Memasang, memantau, menyelesaikan masalah dan mengekalkan kawalan elektrik dan peralatan keadaan pepejal
  3. Mengesan masalah dalam sistem elektrik atau mekanikal
  4. Berusaha untuk menyelesaikan masalah elektrik
  5. Menyedia lukisan dan spesifikasi di bawah pengawasan
  6. Melakukan ujian pada pemasangan wayar dan kabel, transformer, penjana, motor, pengendali logik boleh atur dan mikropemproses

Sebagai juruteknik elektrik, anda mungkin bekerja untuk sebuah syarikat minyak dan gas, firma perunding kejuruteraan, firma penyelenggaraan bangunan atau dengan kontraktor elektrik atau pembinaan umum. Anda mungkin mendapati diri anda dalam teknologi tinggi, industri hutan, industri pengangkutan atau di kerajaan tempatan atau wilayah.

Tinjauan pekerjaan dalam bidang ini dijangka melebihi purata berbanding dengan pekerjaan lain. Tinjauannya sangat baik bagi graduan yang mahir dalam penggunaan komputer.

Diploma Teknologi Elektrik yang ditawarkan oleh i-Systems College Miri adalah program pengajian selama 2.5 tahun (Pengajian Sepenuh Masa) yang akan memberikan pelajar kemahiran, pengalaman dan keupayaan untuk memahami teknologi elektrik dan dapat melakukan pemasangan, pembaikan dan penyelenggaraan elektrik selaras dengan Akta & Peraturan berkaitan elektrik di Malaysia.

Matlamat program ini adalah untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan komprehensif teknologi dan kejuruteraan elektrik. Ia merangkumi pengetahuan dan kemahiran teras yang diperlukan oleh profesional mahir elektrik untuk pengurusan pemasangan elektrik yang berkesan dan penyelenggaraan pencegahan.

Program ini bertujuan untuk membekalkan pelajar dengan:

  1. Pengetahuan teknologi dan teori kejuruteraan dan prinsip-prinsip amalan yang sesuai untuk pemasangan elektrik dan penyelenggaraan pencegahan
  2. Kemahiran dan kecekapan untuk menjadi profesional mahir elektrik
  3. Mampu menggunakan keselamatan dan kesedaran elektrik
  4. Menjadi ahli teknologi elektrik dengan etika profesional yang tinggi dan tanggungjawab sosial

Syarat kelayakan Diploma Teknologi Elektik adalah wajib lulu SPM dengan sekurang-kurangnya 3 kredit untuk mana- mana subkek.

Pelajar dan ibu bapa dinasihatkan untuk datang ke kolej, yang terletak di Taman Tunku untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kursus ini. Untuk pendaftaran, sila kemukakan slip keputusan SPM dan NRIC.

Pinjaman PTPTN juga disediakan. Pelajar yang dari luar bandar Miri akan disediakan dengan penginapan asrama secara percuma.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 085-615107. Untuk permohonan yang lebih cepat, sila Whatsapp / SMS nama penuh anda dan hasil SPM ke 016-8793987.

Mengenai i-Systems College Miri

i-Systems College Miri telah mendidik lebih daripada 500 lepasan sekolah SPM dalam bidang Kejururawatan dan Kesihatan Sekutu. Kolej ini telah menghasilkan kira-kira 300 graduan untuk menjadi Jururawat Berdaftar, Pegawai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, Juruteknik Makmal Perubatan dan kakitangan Pengurusan Penjagaan Kesihatan dalam tempoh 5 tahun yang lalu. Graduan bekerja di Malaysia, Brunei dan Singapura.

Pada masa ini, kolej menawarkan pelbagai kursus TVET dan diploma untuk menyediakan pelajar untuk mendapatkan kerjaya yang bermanfaat dalam Teknologi Elektrik, Awal Kanak-kanak, Sistem Maklumat Perniagaan, Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan Pengurusan Halal.

(Press Release)


  Return to News Listing